Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
GAIS AKADEMI
#ENDELAVOSS

Välkommen till GAIS Akademi!

Talangfabriken GAIS Akademi
2019-09-06 06:28
Lorent
Pendlar 26 mil vid varje träning

Tolvårige Lorent Selimi bor i Mellerud med sin familj. Fyra gånger i veckan kör hans föräldrar honom till Gaisgården utanför Göteborg, där han spelar i Gais Akademi P12-lag.
– Som elitidrottstränare i 25 år kan jag säga att Lorent är den första spelaren någonsin i den åldern som åker så långt. Det intresset han visar upp genom att göra detta visar på hur extremt dedikerad han är att spela fotboll. Lorent visar aldrig upp några sura miner, han är en positiv kraft i vårt lag, både som spelare och som person, säger huvudtränaren Joachim Bergstrand.
Vi träffar den unge talangen hemma i lägenheten i Mellerud. Lorent går i 6B på Nordalsskolan. Som femåring började han spela fotboll i Melleruds IF, men slutade efter ett år då han saknade utmaningar. Därefter följde två år i Åsebro IF.
– Där fick jag spela med äldre killar och det var kul, säger Lorent.
För tre år sedan spelade han i Gais för första gången. Men efter ett år gick han vidare till IFK Trollhättan, på grund av allt skjutsande för föräldrarna.
– Men innan sommaren i år fick jag erbjudande att spela för Gais igen och det känns jättebra, konstaterar Lorent.
Fyra resor i veckan
Detta innebär fyra resor i veckan till Göteborg, 26 mil vid varje tillfälle.
– Vi kämpar så länge han tycker det är roligt. Vi har tur eftersom Lorent är bra i skolan, men det kommer att bli tufft längre fram. Jag säger alltid att skolan är viktigast, understryker mamma Lendita.
Hon har spelat handboll och pappa Lulzim har spelat fotboll som unga, så bollsinnet finns i generna. De har fem barn mellan sju och nitton år. Lorents sjuårige lillebror brukar följa med på resorna till Gaisgården. Pojkarna brukar somna på hemvägen, ofta är de inte hemma förrän vid 22.30-tiden.
Laget deltog i Gothia cup i år och mötte lag från bland annat Italien, England och Frankrike.
– Det gick jättebra, men vi förlorade mot Frankrike i 16-delsfinalen. Jag gjorde tio mål under den turneringen, säger Lorent.
Vilka är dina styrkor?
– Jag är anfallare och min styrka är att skjuta och göra mål. På en säsong har jag gjort 140 mål.
Hur känns det att spela för Gais?
– Det känns väldigt bra. Jag lär mig mer och mer och då blir det roligare att spela också, svarar Lorent.
Vad har du som mål?
– Att bli proffs och kunna leva på fotbollen.
Fotbollsutbildning
Joachim Bergstrand berättar om klubbens fotbollsutbildning.
– Vi har ett av Sveriges bästa lag och vi jobbar mycket med få spelarna att förstå spelet. Även om det blir mål kanske man inte tagit rätt beslut. Vi spelar ett passningsorienterat spel och Lorent har lite kvar där. Men hans poäng har ökat genom fler assist. För att spelarna ska utvecklas får de möta äldre spelare ibland för att inte stagnera, det är viktigt med utmaningar, säger han.
Som person beskriver Joachim Lorent på följande vis:
– Han är en extrem talang och vinnarskalle ut i fingerspetsarna. Han är en fantastisk spelare med ett bra tillslag på bollen och bra tryck i passningarna. Egentligen har jag inget dåligt att säga om honom, förutom att han fortfarande är lite bollkär. Lorent är en förebild för de andra spelarna.
Det ställs höga krav på att få komma med i lagen, det gäller att vara bland de fem bästa under provträningarna.
– Lorent tog vi emot direkt, han var en av Västsveriges bästa spelare. Han har kommit in bra i truppen, det fungerar extremt bra, säger Joacim.

Susanne Emanuelsson susanne@mellerudsnyheter.se
Nuha Jatta uttagen till dubbellandskamp
2019-08-21 16:43
Nuha Jatta har fått förnyat förtroende och återigen blivit uttagen till det svenska P16-landslaget. Nuha ingår i den 20-mannatrupp som 25/8-30/8 reser till Tallinn för dubbelmöten mot Estlands landslag. GAIS gratulerar Nuha och önskar honom och resten av truppen ett stort lycka till!
Nuha Jatta uttagen till Nordisk pojkturnering i Danmark
2019-07-24 12:19
Förbundskaptenen för Sveriges P03-landslag, Roger Franzén, har tagit ut Nuha Jatta som en av del av den 20-mannatrupp som skall representera Sverige i den nordiska pojkturneringen i Danmark. Turneringen spelas 2-10 augusti där övriga deltagande lag är Norge, Finland, Färöarna, Island, Danmark, Nordirland och Mexiko. Vill ni läsa mer om Sveriges p03-landslag finns en länk här.

GAIS passar på att önska Nuha ett stort lycka till i turneringen! 
Sammanfattning av P11s Gothia Cup
2019-07-21 16:26
GAIS och RCD Espanyol Academy
För vårt P11 gäng har Gothia veckan varit väldigt glädjande med många bra resultat och prestationer, där vi match för match spelade bättre vilket är oerhört kul för en tränare.
Det har varit en kul vecka där vi fått prova på utländskt motstånd och duktiga svenska lag. 

På måndagen inledde vi turneringen mot Southern Beach FC från Thailand. En match som vi resultatmässigt vinner med 4-1, men här gör vi en prestation som är klart under vår nivå. 
Mycket nervositet från spelarna när de går in i turneringen som vi laddat för länge. Den undermåliga gräsplanen hjälpte så klart inte till, det var svårt att spela med tempo och på ett tillslag.

Vi fortsatte måndagen med en träningsmatch mot Helsingborg City FC på GAIS-gården. Nu kände vi igen killarna igen och på konstgräset hade vi inga bekymmer alls att spela oss förbi skåningarna. 
Den matchen vann vi väldigt komfortabelt med 8-3.

Den andra dagen stötte vi på Ingarö IF från Stockholm. Nu har nervositeten släppt för spelarna och efter 1 minut och 45 sekunder leder vi matchen med 2-0. 
Den första halvleken är fröjd att titta på där våra motståndare inte hänger med alls. I paus är resultatet 9-0. 
Till andra halvleken kommer Ingarö med ny energi och spelar klart upp sig, samtidigt som våra killar blir aningen bekväma med den stora ledningen. Det är dock aldrig någon större fara, vi håller undan och i slutet pillar vi in några bollar till och matchen slutar 12-0 till GAIS. 

På onsdagen ställs vi mot albanskt motstånd i form av Valbona. Det är en match vi spelar av tämligen enkelt och vinner bekvämt med 7-0 . 

Under onsdagen har vi återigen en träningsmatch, där vi möter Nacka FC. Det är klart det bästa motståndet vi ställs mot under den här veckan, likt oss vill stockholmarna gärna rulla bollen mycket, vilket är kul när det är två lag som gärna vill spela fotboll. 
Nacka börjar klart bäst och vinner den första perioden med 3-1. 
Lite taktiska instruktioner gör att våra killar hittar tillbaka och lyckas stänga ner Nackas passningsspel. 
Vi får in två bollar och matcher slutar 3-3. 
Under den här matchen var det dock mycket fokus som lades på domaren, vilket är någonting vi behöver jobba på så att fokus ligger på rätt saker. Med mindre gnäll och mer tålamod hade vi nog vunnit den här matchen. 

På torsdagen var det två matcher i Gothia Cup. Eftersom vi slutade topp i våran grupp fick vi de sista tre matcherna möta lite starkare lag. 
Först mötte vi ett lag från Malaysia vid namn Raisuri Warriors, vilket var det enda laget under veckan som lyckades besegra oss, resultatet blev 2-1. 
Vi får dock fokusera på prestationen som var värt ett klar bättre öde då vi dominerade matchen från start till slut och hade mängder med möjligheter att göra mål. 
Men sådan är fotbollen ibland tyvärr, vilket också är en bra lärdom för våra unga killar. 

Dagen fortsatte sedan mot kroatiska NK Bubamara Precko. 
Här gör vi en jättefin prestation hela matchen, där vårt taktiska spel fungerar väldigt bra, både offensivt och defensivt. Matchen slutar med en 2-1 seger där vi släpper in ett mål med tio sekunder kvar av matchen. 

Så kommer fredagen, den sista dagen på Gothia och när jag träffar killarna vid samlingen är de taggade till tusen för att få avsluta på ett bra sätt. 
Vi ställs mot spanska storklubben Espanyols svenska akademi i Serneke arena. 
Här gör vi en sådan ruggigt stark insats på alla sätt och vis. Tålmodighet i försvarsspel, kommer bra in i presspelet, bra spelvändningar och fyra bollar i mål. 

Vi är oerhört stolta över killarna och väldigt nöjda med deras insatser. Men, det finns alltid saker att förbättra. 
Ett stort tack till alla som följt oss och alla föräldrar som är med och stöttar. 
Nu tar vi lite välförtjänt sommarledighet i några veckor. 

För den som vill kika så finns några av matcher på youtube. 
https://www.youtube.com/channel/UCEYUHTHJtqKY5x3WX3NdFTQ

/Ledarna P11


Kort sammanfattning av Gothia Cup 2019
2019-07-20 11:07
3:dje plats U16
Gais Akademi gjorde mycket bra ifrån sig under Gothia Cup, både spelmässigt och uppträdande. Lagen har verkligen marknadsfört Akademin på bästa sett. Modern fotboll som grundar sig i att spelarna är bra utbildade. Gais spelar sitt spel och går aldrig för 0-0. 
Antal matcher  v       o       f           målskillnad
      39                33     0       6             158-32          3 matcher avgjordes på straffar, varav 2 segrar
2st bronsplatser i U16 och U18
Nyheter från vår verksamhet