Välkommen till GAIS Akademi!

GAIS U17 Seriesegrare!
2019-10-07 11:46
Redan innan seriens sista omgång skulle spelas stod GAIS som klara seriesegrare i P17 Division 1. Under gårdagen spelades seriens sista omgång och en stabil 3-1-seger bärgades. Föreningen önskar framföra ett stort grattis till alla spelare, ledare och övriga som stöttat laget på olika sätt under året!

Seriesegern ger en plats till ett spännande trelagskval där GAIS gör upp med två andra seriesegrare, Jönköpings Södra och Mjällby, om två platser till nästa års P17-allsvenskan. Redan till helgen ställs GAIS mot Jönköpings Södra på bortaplan.

Föreningen önskar laget ett stort lycka till i kvalet och uppmanar också att så många gaisare som möjligt stöttar laget när laget spelar den andra matchen på hemmaplan. Speldatum i den matchen är beroende på resultat i den första matchen.
Nuha Jatta uttagen till EM-kval för P16-landslaget
2019-09-24 15:00
Nuha Jatta reser idag till Helsingborg för EM-kval tillsammans med övriga 19 spelare i Sveriges kvaltrupp. Sverige möter i tur och ordning Litauen, Färöarna och Danmark under vistelsen i kampen om platser i nästa års P17-EM. Mer om truppen och kvalet kan läsas här. GAIS passar på att gratulera Nuha till uttagningen och önskar honom ett stort lycka till!
Talangfabriken GAIS Akademi
2019-09-06 06:28
Lorent
Pendlar 26 mil vid varje träning

Tolvårige Lorent Selimi bor i Mellerud med sin familj. Fyra gånger i veckan kör hans föräldrar honom till Gaisgården utanför Göteborg, där han spelar i Gais Akademi P12-lag.
– Som elitidrottstränare i 25 år kan jag säga att Lorent är den första spelaren någonsin i den åldern som åker så långt. Det intresset han visar upp genom att göra detta visar på hur extremt dedikerad han är att spela fotboll. Lorent visar aldrig upp några sura miner, han är en positiv kraft i vårt lag, både som spelare och som person, säger huvudtränaren Joachim Bergstrand.
Vi träffar den unge talangen hemma i lägenheten i Mellerud. Lorent går i 6B på Nordalsskolan. Som femåring började han spela fotboll i Melleruds IF, men slutade efter ett år då han saknade utmaningar. Därefter följde två år i Åsebro IF.
– Där fick jag spela med äldre killar och det var kul, säger Lorent.
För tre år sedan spelade han i Gais för första gången. Men efter ett år gick han vidare till IFK Trollhättan, på grund av allt skjutsande för föräldrarna.
– Men innan sommaren i år fick jag erbjudande att spela för Gais igen och det känns jättebra, konstaterar Lorent.
Fyra resor i veckan
Detta innebär fyra resor i veckan till Göteborg, 26 mil vid varje tillfälle.
– Vi kämpar så länge han tycker det är roligt. Vi har tur eftersom Lorent är bra i skolan, men det kommer att bli tufft längre fram. Jag säger alltid att skolan är viktigast, understryker mamma Lendita.
Hon har spelat handboll och pappa Lulzim har spelat fotboll som unga, så bollsinnet finns i generna. De har fem barn mellan sju och nitton år. Lorents sjuårige lillebror brukar följa med på resorna till Gaisgården. Pojkarna brukar somna på hemvägen, ofta är de inte hemma förrän vid 22.30-tiden.
Laget deltog i Gothia cup i år och mötte lag från bland annat Italien, England och Frankrike.
– Det gick jättebra, men vi förlorade mot Frankrike i 16-delsfinalen. Jag gjorde tio mål under den turneringen, säger Lorent.
Vilka är dina styrkor?
– Jag är anfallare och min styrka är att skjuta och göra mål. På en säsong har jag gjort 140 mål.
Hur känns det att spela för Gais?
– Det känns väldigt bra. Jag lär mig mer och mer och då blir det roligare att spela också, svarar Lorent.
Vad har du som mål?
– Att bli proffs och kunna leva på fotbollen.
Fotbollsutbildning
Joachim Bergstrand berättar om klubbens fotbollsutbildning.
– Vi har ett av Sveriges bästa lag och vi jobbar mycket med få spelarna att förstå spelet. Även om det blir mål kanske man inte tagit rätt beslut. Vi spelar ett passningsorienterat spel och Lorent har lite kvar där. Men hans poäng har ökat genom fler assist. För att spelarna ska utvecklas får de möta äldre spelare ibland för att inte stagnera, det är viktigt med utmaningar, säger han.
Som person beskriver Joachim Lorent på följande vis:
– Han är en extrem talang och vinnarskalle ut i fingerspetsarna. Han är en fantastisk spelare med ett bra tillslag på bollen och bra tryck i passningarna. Egentligen har jag inget dåligt att säga om honom, förutom att han fortfarande är lite bollkär. Lorent är en förebild för de andra spelarna.
Det ställs höga krav på att få komma med i lagen, det gäller att vara bland de fem bästa under provträningarna.
– Lorent tog vi emot direkt, han var en av Västsveriges bästa spelare. Han har kommit in bra i truppen, det fungerar extremt bra, säger Joacim.

Susanne Emanuelsson susanne@mellerudsnyheter.se
Nuha Jatta uttagen till dubbellandskamp
2019-08-21 16:43
Nuha Jatta har fått förnyat förtroende och återigen blivit uttagen till det svenska P16-landslaget. Nuha ingår i den 20-mannatrupp som 25/8-30/8 reser till Tallinn för dubbelmöten mot Estlands landslag. GAIS gratulerar Nuha och önskar honom och resten av truppen ett stort lycka till!
Nuha Jatta uttagen till Nordisk pojkturnering i Danmark
2019-07-24 12:19
Förbundskaptenen för Sveriges P03-landslag, Roger Franzén, har tagit ut Nuha Jatta som en av del av den 20-mannatrupp som skall representera Sverige i den nordiska pojkturneringen i Danmark. Turneringen spelas 2-10 augusti där övriga deltagande lag är Norge, Finland, Färöarna, Island, Danmark, Nordirland och Mexiko. Vill ni läsa mer om Sveriges p03-landslag finns en länk här.

GAIS passar på att önska Nuha ett stort lycka till i turneringen!